چگونه یک بیزنس پلن بنویـسـیـد
پیش از اینکه بخواهید بیزنس پلنتان را بنویسید، مجموعه ای از هدفهایتان را در یک صفحه تعریف کنید. هدفهایتان باید واضح باشد
و قابلیت سنجش با ابزارها و معیارهای مختلف را داشته میگویید که من میخواهم مغازه سر چهارراهمان را برای راه اندازی یک بیزنس اجاره باشد.
مثال میخواهید در فاصله زمانی مشخص به نقطه ای برسید که 5 درصد از بازار آنلاین کنم. یا مثال کشور را در زمینه ای خاص به دست بیاورید. سنجش هدفهای قابل اندازه گیری راحتتر است.
برای اطلاعات بیشتر درباره نحوه هدفگذاری هوشمندانه، میتوانید کتاب دیگر من را با عنوان” هدفگذاری هوشمندانه” مطالعه کنید.
داستان بیزنس خود را بنویسید.
خلاصه ای از آنچه که نقشه شما برای بیزنستان است، برای خودتان به عنوان شروع یک بیزنس پلن بنویسید. مهم این است که شما ماجرای خود را از یک جایی شروع کنید و تحت یک داستان کوتاه بدانید تا انتها چه کاره اید و در مسیر بیزنس، چه کاری میخواهید انجام دهید.
بنویسید تمام مسیری که برای راه اندازی بیزنستان در ذهنتان است، به صورت یک داستان تا بتوانید مدام برگردید و از آن داستان به عنوان یک منبع فکری استفاده کنید.
به این فکر کنید که از کجا به کجا میخواهید برسید؟ فقط بنویسید تا هدف و مسیر را برای خود روشن کنید.
زمان نوشتن این داستان، از کامل و دقیق بودن و رعایت ادبیات دوری کنید. اگر بخواهید خیلی به ادبیات آن دقت کنید، از اصل ماجرا باز میمانید.
به جای تمرکز بر ادبیات نوشته، دقت کنید که نکته ای را جا نیندازید، چون در نهایت این چرک نویس شماست که به مرور کامل میشود.
هیچ نیازی به سانسور کردن خودتان نیست. حتی اگر فکر میکنید هدفی در اندازه تواناییهایتان نیست، آن را هم بنویسید. بیشتر که پیش بروید، موارد لازم اصلاح میشود و درباره هر سرفصل شروع به تحقیق میکنید.
تمام نوشته هایی که در این قالب به صورت داستان نوشته اید، به کار می آید. مهم این است که در انتهای داستان به این نتیجه برسید که هر آنچه در ذهنتان بوده را پیاده کردید.
در واقع، شما در این داستان، موارد زیر را مینویسید:
- چه کسی هستید؟
- تیم کاریتان چه کسانی هستند؟ در چه بیزنسهایی فعالیت داشته اند؟
- چه کار کنند و چه بیزنسی را پیاده کنند؟
آیا این افراد میدانند دقیقاچه کار کنند و چه بیزنسی را پیاده کنند؟ - آیا میدانید با راه اندازی این بیزنس چه مشکلاتی از مشتریها را حل میکنید؟
- چگونه میخواهید برنامه را انجام دهید؟
- مشتریهای شما کجا هستند؟
- چه نقشه ای برای یافتن آنها دارید؟
- افراد دیگری که این کار را انجام میدهند چه کسانی هستند؟
برای رسیدن به حداقل اهدافی که مشخص کرده اید، چه راهی وجود دارد؟
- راههای سودآوری کدامند؟
- بازار هدف بیزنستان، شرکتها هستند یا مشتریان نهایی یا هردو؟ اگر بیزینس شما از نوع B2B باشد، روش کار با حالتی که نوع بیزنس شما B2C باشد، متفاوت است ممکن است بازار هدف شما شامل هر دو گروه بیزنسها و مشتریان نهایی باشد.
اگر نوع خدماتی که به بیزنسها ارائه میدهید، متفاوت با خدماتی باشد که به مشتریان ارائه میدهید، باید استراتژیهای مختلفی برای بازاریابی و خدمات دهی یک رستوران کوچک به افراد عادی و شرکتها یک به آنها پیاده کنید.
مثال سرویس یکسان میدهد و استراتژی متفاوتی ندارد. اما یک مؤسسه آموزشی برای افراد عادی و سازمانها، دو نوع استراتژی متفاوت دارد.
- در داستان مختصری که درباره بیزنس آینده تان نوشته اید، وضع مالی خود و روش تأمین سرمایه بیزنس را به صورت حدودی مشخص کنید.
روش تأمین سرمایه بیزنس، میتواند پول قرض کردن باشد. در این صورت، در داستان اولیه بیزنس، به چند عامل فکر کنید؛
- چقدر امکان قرض کردن پول وجود دارد و چقدر میتوانید روی آن حساب کنید؟
- تا چه مقدار میتوانید قرض بگیرید؟
- سودی که در ازای این قرض کردن باید پس بدهید، چقدر روی هزینه های راه اندازی بیزنس شما تأثیرگذار است؟
- چقدر زمان برای بازپرداخت قرض لازم دارید؟
در داستان اولیه بیزنس خود، قرض کردن پول را دقیق تعریف کنید. بیزنس با احتمالات و اما و اگر، راه نمیافتد و برای برنامه ریزی باید روی واقعیات و آنچه در دسترستان است، حساب کنید.
پس نباید به امید قرض گرفتن پول، بیزنس خود را شروع کنید مگر اینکه به قطعیت رسیده باشید و تمامی جزئیات، برایتان مشخص باشد
در داستان بیزنس خود، به این فکر کنید که چه زمانی به درآمدزایی میرسید. آیا از همان روز اولی که بیزنستان را شروع میکنید، درآمدزایی خواهید داشت یا باید یک دوره زمانی را طی کنید؟
- در هنگام نوشتن داستان بیزنس، به سامانه قیمتگذاری محصولاتتان و سودی که برای خودتان در نظر گرفته اید، فکر کنید.
- در داستان بیزنس، برآوردی از هزینه ها، درآمدها و میزان تولید با استفاده از محاسبات ساده داشته باشید. وقتی به این محاسبات ساده نگاه میکنید، متوجه میشوید که چقدر واقعی است و چقدر نیاز به تغییر دارد.
- اگر بیزنستان نیاز به محل فیزیکی دارد، به محدوده جغرافیایی آن فکر کنید.
- تعریف کنید تیم کاری شما شامل چه نوع افرادی باشد. این تعریف موجب میشود روند کارها را مشخص کنید، به خصوص زمانی که برنامه عملیاتی مینویسید.
بیزنس پلن یک صفحه ای بنویسید.
وقتی به سمت نوشتن برنامه برای بیزنس خود میروید، با طرح یک صفحه ای شروع کنید.
آن یک صفحه را یا در جیبتان بگذارید یا در موبایلتان بنویسید، چون همه جا باید همراهتان باشد تا هر زمان که ایدهای به ذهنتان میرسد، به آن اضافه کنید.
کسی میتواند بگوید من هوشمندانه عمل میکنم که خود را جدی بگیرد و به خود و برنامه ای که مینویسد، احترام بگذارد. در این صورت احتمال شکست، کاهش مییابد.
در قدم اول، یک متن یک صفحه ای از عنوانهای کلی بیزنس پلن خود تهیه کنید. این یک صفحه، در واقع آمادگی شما برای ورود به مرحله نوشتن بیزنس پلن کامل است.
هر آنچه که برای نوشتن بیزنس پلنتان به نظرتان میرسد، بدون رعایت نظم، در این یک صفحه یادداشت کنید.
- بدون ذکر جزئیات کارهایی که میخواهید انجام بدهید، فقط عنوانها را بنویسید.
- این صفحه، چرکنویس شماست و میتواند در کاغذ یا نرم افزارهای مختلف نوشته شود.
ساخـتـار و سرفصلهای یک بیزنسپلن کامــــــل
ساختارهای استانداردی برای بیزنس پلن تعریف شده است اما همه آنها، ساختار تقریبا مشابه دارند و فقط قالبها و فرمتهای آن در مناطق مختلف با هم متفاوت است؛
برخی از آنها سرفصلهای کمتر و برخی دیگر، سرفصلهای اصلی و فرعیتر بیشتری دارند.
حتی در کانادا و آمریکا که از لحاظ ساختارهای بیزنسی، بسیار شبیه به هم هستند، فرمتهای بیزنس پلن در آنها ممکن است با هم متفاوت باشند.
برای نوشتن بیزنس پلن میتوانید از قالبها و نمونه های آماده و از پیش طراحی شده استفاده کنید. گرچه نمیتوانید بگویید استاندارد جدی و دقیقی در همه آنها رعایت شده؛
اما میتوان سعی کرد از جنبه های مختلفی به آنها نگاه کرد و ترکیبی مناسب از این قالبها به وجود آورد که ما به آن بیزنس پلن هوشمندانه میگوییم؛
به این معنا که همه جوانب یک برنامه مدون برای بیزنس خود را مدنظر قرار داده اید و از نگاههای مختلف به قضیه نگاه میکنید.
ساختاری که در این کتاب گفته میشود، معمول همه بیزنس پلنها نیست. این ساختار بسیار کاربردی است و دست شما را برای تهیه انواع دیگر برنامه ها باز میگذارد.
هنگام نوشتن بیزنس پلن استانداردها را فراموش کنید. در برخی از بیزنس پلنها ممکن است به برخی عنوانها کمتر پرداخته شده باشد و در برخی، بسیار مفصلتر بیان شده باشند.
در برخی قالبها به برخی سرفصل ها اصلا اشاره نشده یا با سرفصل دیگری ادغام شده است.
هر کسی ساختار بیزنس پلن متناسب با بیزنس خود را پیدا میکند؛ یعنی براساس نوع یک شرکت خودروسازی و یک فروشگاه بیزنستان، روش خاصی را به اجرا میگذارید.
مثال کوچک هر دو به بیزنس پلن نیاز دارند، ولی شرکت خودروسازی ممکن است در بخش تحلیل صنعت و اقتصاد، نیاز به تحلیلهای کامل و عمیقی داشته باشد که یک سوپرمارکت به آن نیاز ندارد.
به جای اینکه قالب بیزنسها را جستوجو کنید، نمونه های بیزنس پلن را جستوجو کنید. قالب، یک ساختار است و بهتر است نمونه ها را بخوانید تا ایده افراد مختلف را در بیزنسهای مختلف بدانید.
پیش از اینکه شروع به نوشتن بیزنس پلن کنید، باید به تعدادی پرسش، پاسخ دهید. این پرسشها در اصل همان سرفصلهایی است که در بیزنس پلن در نظر میگیرید و باید از قبل به آنها فکر کرده باشید.
پیشنهاد می کنیم این مطالب رو هم ببینید::
- بیزینس پلن هوشمندانه بیزینس پلن هوشمندانه به طور کلی، بیزنس پلن مجموعه ای...
- دوره بازاریابی آنلاین ( فصل سوم) بازاریابی آنلاین ارتباط انسان با انسان قلب و روح کسب...
- بازاریابی هوشمندانه (بخش اول) دو نسخه مهم بازاریابی هوشمندانه مارکتینگ پلن بخشی از بیزنس...
- انتخاب نام و دامنه اینترنتی برند الف) انتخاب نام برند برای انتخاب نام برند، نکاتی را...
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.