بیزینس پلن هوشمندانه
به طور کلی، بیزنس پلن مجموعه ای از نقشه ها و ایده های ذهنی شما برای انجام بیزنستان و نقشه راه آینده بیزنس شما است.
قبل از راه اندازی هر نوع بیزنسی در هر اندازه ای، از یک آرایشگاه گرفته تا مطب پزشک، رستوران یا کارخانه خودروسازی و هر مدل بیزنس دیگری، به بیزنس پلن نیاز دارید.
ا. داشتن بیزنس پلن، به صورت واضحتری به مسیر راهتان نگاه میکنید. برای انجام یک کار ساده مانند رفتن به یک آدرس، هرکدام از ما میتوانیم به مسیرهای مختلفی فکر کنیم که به فکر فرد دیگری نرسیده باشد
و حتی وقتی شروع به طی مسیر کردیم، ممکن است مسیر را تغییر دهیم و راهی که میرویم، همان راهی نباشد که از ابتدا انتخاب کرده ایم.
در بیزنس هم برای انجام هر کاری، روشهای مختلفی وجود دارد. پس بیزنس پلن مینویسید تا مسیر روشنی را ترسیم کنید.
2. در بیزنس پلن، آینده ای را برای بیزنستان تعریف می کنید. در غیر این صورت، حتی با انجام بهترین کارها به موفقیت نمیرسید و فعالیتهایتان، انسجام لازم را نخواهد داشت.
3.نوشتن بیزنس پلن به ارزشیابی بیزنس کمک میکند. در حین نوشتن آن، مدام لازم است تجزیه وتحلیل کنید.
ممکن است حین نگارش آن، به این نتیجه برسید که اصلا آن بیزینس را شروع نکنید.
4.بیزنس پلن ابزاری است برای اینکه بفهمید یک بیزنس، سودآور است یا خیر.
5. احتمال موفقیت در بیزنس، به ماهیت آن بیزنس مرتبط است و بیزنس پلن قوی میتواند به این موفقیت کمک کند.
نمیتوان گفت بیزنس پلنی موفق است یا خیر اما میتوان گفت ضعیف تهیه شده است یا قوی.
6.مزیت دیگر بیزنس پلن، مدیریت بیزنس بر اساس یک نظم مشخص است. با داشتن برنامه میتوانید ساختار و تشکیلات بیزنس خود را راه اندازی کنید و پیش ببرید.
7.بیزنس پلن، یک راهنمای جامع در تمام مراحل راه اندازی بیزنس است و مانع انجام اشتباه در مسیر بیزنس میشود.
بیزنس پلن چه کاربردی دارد؟
1. یکی از کاربردهای بیزنس پلن، تأمین سرمایه از طریق بانکها یا مؤسسات سرمایه گذاری است. اگر شما بیزنس پلنی با رعایت همه استانداردها نداشته باشید، نمیتوانید بیزنستان را به سرمایه گذار معرفی کنید.
یک سرمایه گذار علاقه مند است به جای شنیدن صحبتهای حاشیه ای و اطمینان دادن زبانی، بیزنس پلن شما را مطالعه کند.
اگر شما چنین چیزی نداشته باشید، امیدی نداشته باشید که بتوانید سرمایه ای برای کارتان جذب کنید.
از اینکه ایده خود را با سرمایه گذار مطرح کنید، نترسید. ایده ای که به ذهن شما رسیده، به ذهن صدها هزار نفر دیگر هم رسیده است،
هزاران نفر آن را به صورت جدی پیش میبرند، صدها نفر خیلی جدیتر پیش میبرند و دهها نفر آن را به اجرا میگذارند.
2.کاربرد مهم دیگر بیزنس پلن، زمانی است که میخواهید ِ کاری ایجاد کنید، چه به عنوان شریک، کارمند یا تیم هرکسی که بخواهد به نحوی با شما همکاری کند.
به جای اینکه ساعتها درباره طرحتان صحبت کنید تا نظر افراد را به بیزنستان جلب کنید، بیزنس پلنتان را ارائه کنید.
به جای اینکه با اعتماد به خودتان، شروع به حرف زدن کنید و سعی در جذب همکاری افراد داشته باشید، بیزنس پلن خود را به آنها ارائه دهید.
آنها بررسی خواهند کرد که آیا در آن بیزنس، جایی برای آنها وجود دارد یا خیر. اگر جایی برای خود ببینند، وارد پروژه میشوند و با شما همکاری میکنند.
ارائه بیزنس پلن در قدم اول نشان میدهد در کاری که میخواهید انجام دهید، چقدر جدی هستید. در قدم دوم، افراد متوجه میشوند که شما برای ایده خود، برنامه دارید.
3.کاربرد دیگر بیزنس پلن، جذب آسانتر تأمین کننده ها و سرویس دهنده ها است. بعضی بیزنسها با تأمین کننده های مختلف کار می کنند.
برخی از سرویس دهنده ها بزرگ، افراد تازه کار را جدی نمی گیرند و حاضر به همکاری با آنها نمی شوند. ترسیم مسیری که می خواهید بروید و در بیزنس پلنتان آمده، میتواند در جذب این افراد به شما کمک کند.
چه زمانی باید بیزنس پلن بنویسید؟
وقتی به نتیجه قطعی رسیده اید که میخواهید بیزنس خود را راه اندازی کنید، به نوشتن بیزنس پلن نیاز دارید.
موتور بیزنس پلن زمانی روشن میشود که تکلیف انتخاب بیزنستان، روشن شده باشد.
نوشتن بیزنس پلن ممکن است حتی شش ماه هم زمان ببرد. فکر نکنید حتما یک بیزنس پلن باید در بیست روز تمام شود.
ممکن است تصمیم شما این باشد که در شش ماه آینده بیزنس خود را راه بیندازید، پس در طول این زمان کم کم برنامه خود را بنویسید.
منابع نوشتن بیزنس پلن
نحوه نوشتن بیزنس پلن در دنیای امروز با دو سه دهه گذشته، از زمین تا آسمان متفاوت است. برای نوشتن آن، نیاز به تحقیق، بررسی و تجزیه وتحلیل موضوعات مختلف دارید که در بخش بعدی، به تفصیل توضیح داده میشود.
در سالهای گذشته، ما برای یک تحقیق ساده، کتابهای مختلف را که اکثرا هم به روز نبودند، مطالعه میکردیم تا شاید کمکی کنند یا ناگزیر بودیم از دیگران کمک بگیریم.
ولی هم اکنون گوگل درباره همه موضوعات به شما ایده میدهد و منابع بسیاری برای راهنمایی گرفتن وجود دارد.
ابزارهای امروزی تجزیه وتحلیل، کار را بسیار ساده کرده است.
همین که ابزار تحقیق، بسیار ساده شده و منابع بسیار، قابل دسترس شده اند، باعث میشود حتی اگر خودتان به اندازه کافی دانش این کار را نداشته باشید، با استفاده از این ابزارها و منابع، کار را انجام دهید.
از خواندن هیچ منبعی ضرر نمی کنید. مقاله ها را بیشتر از کتابها دنبال کنید. مقاله ها به شما نکته ها و ترفندهای جالبی یاد میدهند. سعی کنید مقالات کسانی را بخوانید که خودشان بیزنس دارند و درگیر یک فعالیت بیزنسی واقعی هستند.
با جستوجو در گوگل، ابزارهای مختلفی برای نوشتن بیزنس پلن پیدا می کنید. از نرم افزار keep google زیاد استفاده کنید، به خصوص برای یادداشت برداری.
این برنامه مانند چرک نویس مدرن امروزی است و میتوانید متنتان را با افراد دیگری هم به اشتراک بگذارید. استفاده از این نرم افزارها راندمان کار را بیشتر میکند.
نرم افزارهای زیادی هستند که یا نسخه وب دارند یا قابل نصب روی کامپیوترتان هستند که به صورت آفلاین استفاده کنید.
نرم افزارها، ابزارهای جالبی در اختیار شما قرار میدهند که میتوانید از آنها برای راحتی بیشتر و جلوگیری از اشتباه در کارتان استفاده کنید.
کتابهای آموزنده بسیاری هم موجود است و کم کم متوجه خواهید شد که کدام یک به کار شما می آید. بسیاری از کتابها و مقالات یا مناسب بیزنس شما نیستند یا با شکل بیزنس شما جور در نمی آیند.
اگر منابعی را بیابید که با ساختار بیزنس شما متناسب باشند، میتوانید سریعتر و راحتتر یاد بگیرید و آن را به اجرا بگذارید.
هنگام نوشتن بیزنس پلن، مشغول تجزیه وتحلیل و توضیح دادن برای خودتان هستید. از تحقیقاتی که در راستای نوشتن بیزنس پلن انجام میدهید، پاسخهایی بیرون می آورید که کار شما را آسان میکند.
برای تهیه بیزنس پلن، تمام جزئیات مسیر، نحوه انجام کار و امکانات مورد نیاز بیزنس خود را بشناسید. شاید تشبیه نوشتن آن به برنامه ریزی یک سفر بی ارتباط نباشد.
در زندگی عادی، عادت کرده اید که در برنامه ریزیهایتان جزئیات را در نظر نگیرید و مثلا برای طی یک مسیر با اتومبیل، صرفا با چک کردن میزان بنزین و مناسب بودن اتومبیل، وارد مسیر شوید.
اما اگر برای سفر خود، برنامه ریزی دقیق داشته باشید، باید جزئیاتی همچون موارد زیر را از قبل بدانید؛
- قرار است چند کیلومتر راه بروید و چقدر بنزین برای طی مسیر نیاز دارید؟
- اگر یک مکانیک به شما بگوید خودرو شما سالم است، کافی نیست. مجددا اتومبیلتان را چک کنید و از سلامت فنی آن کاملا مطمئن شوید.
- کجای راه آسفالت است و کجای راه خاکی؟
- وضعیت آب وهوا را در مسیری که میخواهید طی کنید، چک کنید.
- برای تهیه غذا در راه برنامه ریزی کنید.
- چه مدت قرار است در مقصد بمانید؟
- برای چه منظوری به مقصد میروید؟
پس در نوشتن بیزنس پلن نیز باید تمام موارد جزئی را بدانید و برای آنها، برنامه ریزی کنید.
اگر شما یک استارتآپ باشید، در آغاز، دپارتمانهای کاری ندارید و عملا مؤسسین اولیه، درگیر نوشتن بیزنس پلن هستند، اما اگر به یک شرکت تبدیل شده اید،
میتوانید برای دپارتمانهای دیگر تعیین وظیفه کنید و آنها را درگیر نوشتن بخشهای مختلف بیزنس پلن کنید؛ در این صورت،
برای هر بخش یک سرگروه داشته باشید که هماهنگ کننده بخشهای مختلف از دپارتمانهای مختلف باشد و بیزنس پلن را نظم ببخشد.
مسلما اگر دپارتمانهای مختلف داشته باشید، تحقیقات بهتری انجام خواهید داد، ضمن مسلما اینکه چون این بیزنس پلن متعلق به شرکتهایی است که در حال کار هستند، مسائلشان روشنتر از زمانی است که قرار است بیزنسی از ابتدا تشکیل شود.
تعریف آینده بیزنستان باید بسیار واضح باشد و افراد متخصص آن را انجام
دهند. گاهی هم صاحبان بیزنس، پیشنویس را تهیه میکنند و سپس برای
تکمیل آن، از افراد متخصص کمک میگیرند.
نسخه های مختلف بیزنس پلن
برای نوشتن بیزنس پلن، با یکی از دو حالت زیر مواجه هستید؛
حالت اول: زمانی است که برای راه اندازی یک بیزنس جدید، بیزنس پلن مینویسید.
حالت دوم: زمانی است که برای بیزنسی که هم اکنون در حال فعالیت است اما سنتی است و بیزنس پلن ندارد یا دارد، ولی به دلایلی به روزرسانی نشده و قدیمی است، بیزنس پلن مینویسید.
در این صورت یا از ابتدا باید برای آن، بیزنس پلن نوشت یا بیزنس پلن قبلی را متناسب با شرایط جدید تغییر داد.
از آنجا که ما درباره نگارش هوشمندانه بیزنس پلن حرف میزنیم، نه یک بیزنس پلن معمولی، پس به عنوان کسی که هوشمندانه عمل میکند، نسخه های متعددی از بیزنس پلن خود تهیه کنید.
1. قبل از هر چیز، شمای کلی یا بوم بیزنس خود را تهیه کنید. بوم بیزنس مانند یک تخته سیاه، همیشه جلوی چشمانتان است تا بتوانید کلیات برنامه بیزنس خود را ببینید.
2.نسخه دیگری از بیزنس پلن که باید داشته باشید خلاصه چهار یا پنج صفحه ای است. این نسخه را میتوانید برای جذب کارمند یا ارائه به یک تأمین کننده استفاده کنید.
شما باید بتوانید خیلی سریع به خلاصه برنامه مراجعه کنید و آن را به عنوان نسخه فشرده بیزنس پلن برای افراد مختلف بفرستید. در این صورت میتوانید نشان دهید که برای کارتان برنامه دارید.
3.نسخه کاملتر یعنی برنامه کاری نسبت به نسخه های برنامه کاری پیشین جزئیات بیشتری دارد و برای مصرف داخلی خودتان استفاده میشود.
در این نسخه، باید نشان دهید تمام کوچه پس کوچه های بیزنس خود را میشناسید. تمام نکاتی که به ذهنتان میرسد، با جزئیات در این نسخه نوشته میشود.
درباره تک تک مسائل فکر کنید و تصمیم بگیرید که هر کاری را چگونه انجام دهید. این نسخه با کم و زیاد کردن برخی بخشها، به یک نسخه کاری تبدیل میشود.
یک بیزنس پلن به طور معمول بین ده تا سی صفحه است، ولی در بلندمدت و طی اصلاحاتی که اعمال میشود، میتواند تا صدها صفحه هم باشد.
مهم این است که تمام نقشه ها و ایده های ذهنی خود درباره بیزنستان را مکتوب کرده باشید.
خودتان را زیاد درگیر حجم و تعداد صفحات نکنید. این حجم اگر بسته به نیاز شما کمتر و بیشتر شود، هیچ اتفاقی نمیافتد.
البته اگر برنامه کاری که کاملترین نسخه است و مصرف داخلی دارد،فقط در حد مثلا هشت صفحه باشد،باید کمی بترسید. بدانید که احتمالا نمیدانید چطور بیزنس پلن بنویسید،
چون امکان ندارد کسی تمام جزئیات کار خود را بنویسد و تعداد صفحات حتی برای بیزنسهای کوچک زیر سی-چهل صفحه شود.
مسائل بسیاری وجود دارد که اگر آنها را پیشبینی کنید، حجم صفحات خیلی بیشتر از این مقدار میشود. تهیه نسخه نهایی زمانبر است.
ممکن است در عرض دو سه روز نوشته شود یا سی روز زمان ببرد. مهم این است که تغییرناپذیر نیست و در طول زمان و بر اثر اتفاقاتی که رخ میدهد، ممکن است بخواهید آن را تغییر دهید.
هر چقدر این نسخه جزئیات بیشتری داشته باشد، نشان میدهد که درباره بیزنس خودتان چقدر اطلاعات دارید.
زمانی که میخواهید یک بیزنس راه بیندازید، یعنی آن کار را بلدید، ادعا دارید که تمام کوچه پس کوچه های بیزنس خود را میشناسید و در تهیه برنامه کاری همه اطلاعات خود را استفاده کرده اید.
4.نسخه بعدی برنامه ای است که به سرمایه گذار ارائه میشود. سرمایه گذار هر چقدر برنامه دقیقتری از شما ببیند، شما را بیشتر جدی میگیرد.
5.نسخه دیگر، نسخه معرفی است و برای پرزنتیشن کاربرد دارد که برای معرفی بیزنس خود در سمینارها آماده میکنید.
گاهی لازم است برنامه اجرایی خود را در یک جلسه کوتاه یا زمانی محدود در یک سمینار ارائه کنید. برای این منظور باید نسخه ای شامل موارد مهم و برجسته از بیزنس پلن داشته باشید.
بیزنس پلن در مقایسه با نقشه راه بیزنس جزئیات بیشتری دارد و از نظر عنوان و کلیات، مشابه هستند با این تفاوت که بیزنس پلن یک نگاه جامع و یکپارچه به کل مجموعه و بیزنس دارد
اما نقشه راه را میتوانید تفکیک شده برای هر بخش به طور مجزا تهیه کنید. تهیه نقشه راه لازم و ضروری نیست اما نوشتن بیزنس پلن جزو واجبات راه اندازی هر بیزنس و اجتناب ناپذیر است.
زمانی که میخواهید بیزنس پلن خود را بنویسید، باید بدانید میخواهید آن را به چه کسی ارائه بدهید. بیزنس پلن میتواند؛
- برای مصرف داخلی باشد و خودتان از آن استفاده کنید.
- برای جذب سرمایه گذار نوشته شود. اصولا نسخه ای که به سرمایه گذارها ارائه میدهید، بسیار کاملتر است.
- برای جذب تیم کاری و شریک و کارمند نوشته شود که میتواند مدلهای مختلف داشته باشد . مثلا برای کارمندی که میخواهد برایتان کار کند.
ممکن است به کارمندان، فقط بخش بازاریابی و تولید را معرفی کنید. این موضوع بر اساس بیزنسی است که شما انجام میدهید اما بخشی از آن باید حتما در همه نسخه ها باشد.
پیشنهاد می کنیم این مطالب رو هم ببینید::
- بازاریابی هوشمندانه (بخش اول) دو نسخه مهم بازاریابی هوشمندانه مارکتینگ پلن بخشی از بیزنس...
- انتخاب نام و دامنه اینترنتی برند الف) انتخاب نام برند برای انتخاب نام برند، نکاتی را...
- مارکتینگ پلن یا برنامه بازاریابی مارکتینگ پلن یکی از مفاهیمی است که برای راه اندازی...
- بازاریابی هوشمندانه آنلاین بازاریابی هوشمندانه در گذشته، حضور آنلاین پیچیده بود اما...
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.