برنامه بازاریابی برای آموزشگاهها(بخش اول)
برند و لوگو
در بازاریابی سنتی شما یک موسسه دایر می کردین و چندین رشته را برای آموزش فعال کرده و سپس به تبلیغ این رشته ها و جذب دانشجو می پرداختید.مدتهاست که دیگر دوره این روش به پایان رسیده است.
اکنون باید انتخاب کنید می خواهید بر روی چه بخشی از مشتریان بالقوه تاثیر بگذارید؟
می توانید مشتریان بالقوه خودتان را به روش های مختلف دسته بندی کنید، به جنسیت یا گروه های سنی یا سطح درآمدی و … .
مهم این است که انتخاب کنید و گروه های مشتریان بالقوه خودتان را تخصصی دسته بندی کنید تا بتوانید با متمرکز و موثرتر بر روی آنها تاثیر بگذارید.
مطمئنا شیوه تبلیغات و نوع نیاز های آموزشی هر گروه مختص به خود آن گروه می باشد لذا در بودجه بندی و همچنین تدوین دوره های آموزشی خود حتما باید این نکات را مدنظر قرار دهید.
برای مثال آموزشگاهی را فرض کنید که فقط یک دوره آموزش زبان دارد و قصد دارد گروه های سنی از 12 سال تا 50 سال را برای این دوره ثبت نام نماید!
حال مقایسه کنید با آموزشگاهی که یک دوره زبان را به گروه های سنی مختلف دسته بندی کرده و سطح کیفیت و امکانات و محیط لازم برای هرکدام از این گروه ها، شیوه تبلیغات و … مورد نیاز همان گروه می باشد و دوره های برگزاری مکمل یکدیگر هستند.
به نظر شما:
- در کدام روش تعداد ثبت نام بالاتر است؟
- در کدام روش میزان رضایت شرکت کنندگان در دوره بیشتر است؟
- در کدام روش مشتریان علاقه مند به ادامه حضور در آموزشگاه و شرکت در دوره های دیگر نیز هستند؟
- در کدام روش مشتریان شما در بین دوستان و آشنایان خود از رضایتشان از موسسه شما خواهند گفت؟
استراتژی محیطی و فضای اداری
ویترین موسسه شما محیط اداری شماست. نباید به این مورد بی اعتنا بود چرا که به هر حال فضای اداری شما
اولین محل حضور مشتریان شماست و باید ابتدا دارای رنگ سازمانی شما باشد.
سعی کنید از رنگ های آرامش بخش برای دیوار ها و از رنگ سازمانی خود در پوشش کارکنان قسمت پذیرش استفاده ببرید.
نور پردازی فضا باید به گونه ای باشد که افراد منتظر در قسمت پذیرش دچار استرس و یا خستگی نشوند.
کلاس های شما باید همواره به تناسب شرکت کنندگان در هر دوره چیدمان شوند. برای مثال تصور کنید شما یک دوره را شروع کرده اید که دارای 10 نفر ثبت نام کننده می باشد.
حال این دوره را در کلاسی برگزار می کنید که دارای 50 صندلی می باشد! خودتان را جای مشتریانتان بگذارید.
اولین فکری که ممکن است به ذهن آنها برسد این است که شما قدرت پر کردن کلاس را نداشته اید و یا استقبال از این دوره ضعیف بوده است. همان طور که می بینید یک نکته ساده می تواند به خود زنی تبدیل شود!
اما راه حل چیست؟ ابتدا مسئول پذیرش شما می تواند شرکت کنندگان این دوره را آگاه نماید که این دوره به روش VIP و با استانداردهای لازم برگزار می شود
و همچنین چیدمان کلاس به یک کارگاه تبدیل شود و به تعداد شرکت کنندگان، فضا چیدمان شود. به همین سادگی ذهنیت شرکت کننده به ایجاد ارزش تغییر می یابد.
سعی کنید از صندلی های راحت در کلاس ها استفاده کنید چرا که مشتریان شما باید ساعت ها بر روی آنها بنشینند و راحتی هر چه بیشتر آنها باعث وفادار سازی آنها خواهد شد.
سعی کنید امکانات لازم برای دوره ها را محیا کنید مثال در دوره عکاسی یا دوره آموزشی سیاه قلم شما با آموزشگاه های تخصصی این رشته ها مشغول رقابت خواهید بود پس نباید از نظر امکانات سخت افزاری کمبودی در نگاه مشتری حس شود.
جذب پرسنل کارآمد
مهم ترین خصوصیت یک نیروی کارآمد داشتن انگیزه و علاقه به انجام کار است.
شما به عنوان یک مدیر برای استخدام نیرو دو انتخاب خواهید داشت:
اول استخدام نیروی صاحب تجربه که می تواند در خیلی از موارد شما را جلو بیاندازد اما معمولا در این قسمت با چالش ذهن نوشته شده مواجه خواهید بود.
برای توضیح بیشتر باید بدانید که نیروی دارای تجربه عموما طبق آموزه های قبلی خود اقدام می کند لذا بسیار مهم است که در مصاحبه استخدامی این آموزه ها را بسنجید
و ببینید تا چه حد با روال ها و قوانین شما مطابقت دارد و برخورد نیرو در مواجهه با روال هایی از موسسه شما که خلاف آموزه ها و روال های آموخته شده ی قبلی وی است به چه نحو خواهد بود.
در کل انتخاب یک نیروی با تجربه مزایا و معایب خاص خورد را دارد که نیاز خواهد بود آنها را بسنجید و به تناسب بودجه ای که دارید و اولویت هایی که در نیاز های خود مشخص کرده اید تصمیم بگیرید.
و اما دوم استخدام یک نیروی تازه کار است! خیلی از مدیران به محض شنیدن این عنوان از آن فرار می کنند اما این بخش هم مزایا و معایب خود را دارد.
به عنوان مزایای انتخاب یک نیروی تازه کار می توان به توقع مالی کمتر، انگیزه کاری بالاتر و … اشاره کرد اما هر نیروی تازه کاری مناسب استارت کار نخواهد بود. در مصاحبه استخدامی خود باید به شدت توجه کنید که:
این نیرو تا چه حد اشتیاق به آموختن دارد؟
- تا چه اندازه انگیزه برای کار کردن دارد؟
- تا کجا و تا چه مقدار حاضر است برای شغل خود سختی ها را به جان بخرد؟
- اولویت اول او پول است یا کسب تجربه؟
- تا چه میزان خواهان پیشرفت است؟
- تا چه میزان ایده پرداز و پر انرژی خواهد بود؟
- آیا توانایی کار گروهی را دارد و می تواند با افراد مختلف در قالب یک تیم همکاری کند؟
- آیا حاضر است به شما ثابت کند انتخاب او یک انتخاب درست بوده و خود را در شغلش، متعهد و مدیون به انتخاب شما ببیند؟
- و
اگر یک نیروی تازه کار را انتخاب کردین نباید فراموش کنید که این نیرو نیاز به آموزش مستمر خواهد داشت و نهالیست که با تلاش شما به یک درخت پر ثمر تبدیل خواهد شد
لذا پس از جذب نباید به یک هفته تا یک ماه شروع به کار آزمایشی بسنده کنید و پس از آن او را در فضای کاری خود رها کنید.
با یک برنامه ریزی بلند مدت و مستمر از نیروهای تازه کار خود نیروهایی پر تجربه و با مهارت بسازید و به نسبت رشدشان و تاثیر گذاری در افزایش راندمان و درآمد موسسه یا آموزشگاه درآمد آنها را افزایش دهید.
نیروی شما باید بداند هر مرحله از پیشرفت وی شامل چه مهارت ها و مواردیست و در ازای رسیدن به آن مرحله تا چه میزان از آن نفع خواهد برد.
آموزش مستمر پرسنل
این یک حقیقت است که نیرو های شما در هر سطحی همواره به آموزش نیاز دارند و شما به عنوان یک مدیر نباید از این مسئله به سادگی بگذرید!
از نیروی مسئول پذیرش تا مسئول برگزاری دوره ها تا حتی خود شما نیاز دارید همواره مسائل جدید را فرابگیرید و مطابق با علم روز برخورد نمائید.
این آموزش در ابتدا می تواند توسط خود شما شروع شود و در ادامه با بهره گیری از اساتیدی که برای برگزاری دوره ها از آنها استفاده می نمائید این مسیر آموزشی ادامه یابد.
نیازهای آموزشی نیروهای شما در دو قالب عمومی که شامل مسائل داخلی، روالهای اداری، برخورد با مشتریان و نحوه پاسخگویی و … را شامل می شود تا آموزش های تخصصی مرتبط با نقش های هر یک از نیروهای شما دسته بندی می شوند.
سعی کنید این آموزش ها چه عمومی و چه خصوصی با برنامه ریزی شامل تمامی پرسنل شما باشد تا بتوانید از آنها، نیروهایی بسازید که به مرور بتوانند در هر نقشی که قرار گیرند به خوبی انجام وظیفه نمایند.
این مهم در دو بخش به خوبی گره گشای کار شماست ابتدا در مواقع جابه جایی نیرو ها و در جایگاه دوم می تواند دید مناسب و درک روشنی از وظایف همکاران در پرسنل و نیروهای شما به وجود آورد
که نتیجه آن درک متقابل و ایجاد حس همکاری به جای تنش و دعواهای داخلی در موسسه شما خواهد بود.
یک روز از هفته را به صورت منظم مخصوص برگزاری جلسه با تمامی نیروهای خود قرار دهید و آنها را عادت دهید تا گزارش هفتگی ارائه دهند.
ارتباط نزدیک و گزارش دهی ها و همفکری و ایده پردازی در جهت رفع مشکلات موجود و برنامه ریزی و تیم سازی جهت اقدامات لازم می تواند تحول بزرگی در موسسه شما ایجاد نماید.
تشکیل بانک اطلاعاتی مشتریان
حلقه گمشده ارتباط مستمر و طولانی مدت شما با مشتریانتان، بانک اطلاعاتی آنان می باشد. امروزه CRMها و نرم افزار های گوناگونی برای این کار طراحی شده اند
اما برای کاهش هزینه ها می توان این کار را به روش های راحت تری هم انجام داد. فقط کافیست به اکسل و یا حتی ورد آشنا باشید. اطلاعاتی که از مشتریانتان نیاز دارید به شرح زیر دسته بندی شده اند:
- نام و نام خانوادگی
- جنس و سن
- تاریخ تولد ( مورد نیاز برای باشگاه مشتریان )
- وضعیت تاهل و تاریخ ازدواج (مورد نیاز برای باشگاه مشتریان)
- تعداد فرزند
- آدرس و شماره تماس
- شغل و تخصص
- آی دی و شماره موبایل اکانت های حاظر در شبکه های اجتماعی
- مختصری از علایق آموزشی
این اطلاعات به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید ارتباط خود را با مشتریانتان طولانی تر کنید، در روزهای خاص برای آنها پیشنهادات ویژه داشته باشید و به یادشان باشید، نیاز سنجی کنید و مطابق اکثریت نیاز های موجود در بین مشتریانتان دوره آموزشی برگزار کنید و … .
در ادامه و در بخش باشگاه مشتریان به بیان توضیحات بیشتر در این مورد خواهیم پرداخت اما هیچگاه از اهمیت اطلاعات خصوصا در مورد مشتریان خود قافل نشوید و به یاد داشته باشید
هرچه قدر که بیشتر و بهتر مشتریان خود را بشناسید، بیشتر خواهید توانست دوره هایی مطابق با نیاز آنها طراحی نمائید و آنها را نسبت به برند آموزشی خود وفادارتر کنید.
انتخاب اساتید متبحر
فراموش نکنید که شما خدمات آموزشی ارائه می دهید. به بیان بهتر شما علم اساتید خود را به جویندگان آن می فروشید لذا بسیار مهم است که اساتیدی که انتخاب می کنید آیا می توانند به خوبی با مخاطبانشان ارتباط برقرار نمایند و روابط عمومی و حسن خلق آنها می تواند دانشجویان را به مشتریان وفادار شما تبدیل نماید یا خیر؟
اینکه اساتید شما دارای علم و تبحر باشند بسیار مهم است اما مهمتر از این دو، این است که بیان قوی، روابط عمومی عالی، تعهد به موسسه، پاسخگو بودن در مواقع رفع اشکال و … را هم داشته باشند.
اساتید شما می توانند با بیان خوب خود دانشجویان شما را که در یک دوره شرکت کرده اند علاقه مند به شرکت در دیگر دوره های فعال در موسسه شما هم بنمایند
لذا بسیار مهم است که به صورت ماهیانه با آنها جلسه برگزار نمائید و در ارتباط نزدیک با آنها بمانید و آموزش های لازم از مارکتینگ گرفته تا فن بیان را برای آنها برگزار نمائید.
به طور مثال شما یک دوره “آموزش فتوشاپ” برگزار کرده اید. اگر استاد شما بتواند شرکت کنندگان در این دوره را به خوبی متقاعد نماید
که آنها می توانند با شرکت در دوره پیشرفته این دوره و یا دوره های مکمل فعال در موسسه مانند “دوره آموزش بازاریابی با اینستاگرام” وارد بازار کار شده
و با استفاده از تبحر خود در فتوشاپ و آموزش روش های بازاریابی در شبکه های مجازی به تولید محتوا پرداخته و صاحب درآمد شوند
و از طرف دیگر نیز در قالب باشگاه مشتریان شرکت کنندگان در یک دوره برای شرکت در دوره های دیگر نیز دارای تخفیف ویژه باشند،
این موارد همگی دست به دست هم خواهد داد تا میزان اشتیاق به حضور در دوره های شما توسط شرکت کنندگان فعلی افزایش یافته و میزان ثبت نامی شما بالاتر برود.
سعی کنید از مشتریان فعلی بیشترین راندمان را برای پرکردن دوره های خود به دست آورید، این کم هزینه ترین و بهترین روش برای افزایش درآمد در موسسه شماست.
تدوین پکیج های آموزشی
این که شما چه دوره هایی را به چه شکل در موسسه خود داشته باشید یکی دیگر از ابزارهای تعیین کننده در افزایش تعداد مشتریان و میزان استقبال از دوره ها می باشد.
سعی کنید در کنار دوره های مرسوم و سنتی همچون ICDL ،فتوشاپ و … حتما دوره های به روز و مورد نیاز جامعه و مرتبط با بازار کار را نیز در موسسه خود برقرار نمائید.
سعی کنید یک پکیج از رشته های مرتبط و مکمل به وجود آورید تا مخاطبان شما بتوانند با شرکت در این پکیج آموزشی از تخفیفات بالایی برخوردار شوند
که هم برای آنها صرفه شرکت در این دوره ها برقرار باشد و هم برای شما یک رابطه برد- برد محسوب شود چرا که به این صورت دوره های شما هم پر تعداد و مکرر در ضمن سال برگزار خواهد شد.
به طور مثال می توانید دوره های آموزشی فتوشاپ، پریمیر، عکاسی و بازاریابی با اینستاگرام را در یک پکیج و با هدف تربیت یک تولید کننده محتوا در فضای مجازی در یک پکیج ایجاد و ارائه نمائید.
از برگزاری دوره ها به صورت آنلاین قافل نشوید. شما توسط یک وبسایت به راحتی می توانید محدودیت فضا و مکان را کنار زده و وارد بازاری به گستره تمامی شهرها و استان ها شوید.
دوره های آنلاین و آموزش الکترونیک
امروزه گسترش سطح دسترسی به اینترنت در کشور و همینطور پیشرفت گوشی های موبایل بستر مناسبی را برای رونق آموزش الکترونیک و آنلاین در کشور فراهم کرده است. مشغله بالا، ترافیک، هزینه های حمل و نقل، بعد مسافت و … باعث شده که رغبت به شرکت در دوره های آنلاین روز به روز بیشتر شود.
به عنوان یک مدیر موسسه یا آموزشگاه سعی کنید این بستر را به خوبی در آموزشگاه خود ایجاد نمائید. نکته طلایی در استفاده از این سامانه ها گرافیک جذاب و در عین حال سادگی و سهولت استفاده از آنهاست.
در قسمت بعد به معرفی بستر های کاری خواهیم پرداخت که در خیلی از آنها داشتن سامانه های آنلاین آموزشی می تواند برگ برنده شما باشد خصوصا برای تیپ مشتریان در قشر کارمند، دانشجو و … .
نکته طلایی دیگر در این سبک از آموزش ارائه موارد کاربردی و بار آموزشی آن است که نباید فدای سهولت شود.
شاید هدف درصدی از مشتریان شما از شرکت در دوره ها فقط اخذ مدرک باشد اما اگر بخواهید کیفیت آموزش را فدای سهولت اخذ مدرک نمائید دیگر اعتبار آموزشی برای شما باقی نخواهد ماند
و مشتریان شما به خاطر کیفیت آموزش برای شما مشتری سازی نخواهند کرد. باید سعی کنید با راه اندازی این بخش در موسسه خود، حضور مشتریان را تسهیل بخشیده
و با حذف موارد غیر کاربردی در آموزش دوره ها و به روز رسانی و اضافه کردن نکات تجربی و ناب، دوره های آموزشی آنالین خود را غنی کنید.
حتی می توانید با سطح بندی این دوره ها ( سطوح مقدماتی و کاربردی ) انتخاب را با مخاطبان خود قرار دهید!
تفاهم نامه و همکاری مشترک
یکی از رگه های حیاتی هر موسسه آموزشی، تفاهم نامه ها و همکاری های مشترک آن موسسه با انواع
موسسات، ارگان ها و نهادهای مختلف خواهد بود. در
این قسمت به صورت دسته بندی شده و متمرکز به توضیحات لازم در هر بخش خواهیم پرداخت:
ارگان های دولتی
اگر شما می توانید گواهینامه معتبر صادر نمائید که ساعات آموزشی دوره های شما جزء ساعات آموزشی اجباری هر کدام از کارمندان آن ارگان محاسبه شود وارد رقابتی خواهید شد که قیمت دوره های شما و میزان سهولت شرکت در آنها برای انعقاد قرارداد تعیین کننده خواهد بود.
منظور از ارگان، حتما وزارت خانه ها و سازمان های بزرگ نیست چون شما می توانید با ادارات شهرستانی هم وارد مذاکره شوید.
البته این مسیر تا رسیدن به نتیجه سختی های زیادی خواهد داشت اما یک منبع مهم و آسان برای رسیدن به درآمد خواهد بود. فراموش نکنید که بهترین مسیر ایجاد دوره های آنلاین برای این قسمت خواهد بود.
دانشگاه ها
اعطای تخفیفات ویژه برای دانشجویان دانشگاه های مختلف و اختصاص دوره های ویژه و مطابق با نیاز آموزشی آنها و یا مکمل دروس دانشگاهی می تواند شرکت کنندگان دوره های شما را پر تعداد نماید.
به طور مثال دوره ICDL ،تعمیرات موبایل، فتوشاپ، برنامه نویسی، نقشه کشی با اتوکد و … مختص دانشجویان فنی و مهندسی.
فراموش نکنید که در این بخش شما باید حضور مستمر و در تعامل نزدیک خصوصا با انجمن های علمی داخل دانشگاه ها قرار داشته باشید تا آنها ابزارهای تبلیغاتی و اطلاع رسانی شما شوند.
مدارس
برخی از دوره های جذاب موسسه خود را برای دانش آموزان، ویژه سازی کنید و در همکاری با مدارس به صورت ویژه، فشرده و البته با قیمت مناسب برای آنها برگزار کنید.
برای فصل تابستان نیز دوره هایی را برنامه ریزی نمائید تا در موسسه خود و یا حتی با اعزام استاد در محل خود مدارس این دوره ها را برای دانش آموزان برگزار نمائید.
فراموش نکنید که دانش آموزانی که جذب موسسه شما شوند و بتوانید آنها را نسبت به خدمات آموزشی و برند خود وفادار سازید تا بزرگسالی می توانند جزء مشتریان شما محسوب شوند.
بسیج و مساجد
از دیگر مکان هایی که پر است از جویندگان کنجکاو، بسیج و خصوصا مساجد هستند که اکثرا دارای کانون های فرهنگی می باشند.
نکته طلایی در این قسمت صرفه اقتصادی بالای دوره ها برای مخاطبان می باشد. می توانید با تعامل دو طرفه دوره ها را در موسسه خود و یا در محل ایشان به صورت ویژه برگزار نمائید.
شرکت های صنعتی و خصوصی
دور و بر شما پر است از کسب و کارهای مختلف از شرکت های خصوصی کوچک تا شرکت های صنعتی بزرگ و کارخانجات که دارای پرسنل پر تعدادی هستند
که می توانند گزینه های مناسبی برای شما به جهت برگزاری دوره های مناسب با نیاز آنها باشند که اکثرا دوره های مدیریتی و منابع انسانی و همچنین دوره های فنی مورد نیاز آنهاست.
ابتدا سعی کنید این شرکت ها را بررسی نمائید و با یک راهکار به سراغ آنها بروید. آموزش مستمر می تواند باعث رشد نیرو و ماندگاری طولانی مدت آن شود
و از محل هزینه های جذب و آموزش نیروی جدید صرفه جویی ایجاد نماید. این نکته طلایی را در مذاکره همواره به یاد داشته باشید
که بدون بررسی و نیاز سنجی مشتری خود و تهیه یک راه حل یا پیشنهاد ویژه مطابق با نیاز وی پشت میز مذاکره ننشینید.
اصناف
همکاری و مذاکره با اصناف مختلف می تواند سرعت جذب مشتری را برای شما چند برابر کند. به عنوان مثال شما به صنف بانوان آرایشگر مراجعه می کنید
و با شرایط ویژه ای که از قبل آماده کرده اید دوره مورد نیاز آنها مانند آموزش های مهارتی و یا حتی برندینگ و بازاریابی را مختص اعضای آنها برگزار می کنید.
اصناف می توانند پل دو سویه ای باشند برای شما و مشتریانتان و از طرفی توجه کنید که همکاری با آنها باعث اعتبار بیشتر موسسه شما خواهد شد
که در تبلیغات خود می توانید هنرمندانه از آن برای اعتماد سازی مشتریانتان استفاده ببرید. صدور گواهینامه دوره که لوگوی شما و صنف مورد نظر در آن درج شده باشد در این همکاری بسیار مهم می باشد.
از طرفی فراموش نکنید که برگزاری این دوره ها برای اعضای صنف مورد نظر تازه آغاز ارتباط شما با یک جامعه کوچک خواهد بود
و هرچقدر شما این ارتباط را هنرمندانه آغاز و استمرار دهید خواهید توانست به اعضای خانواده، دوستان، آشنایان و حتی مشتریان آنها نیز برسید.
اصحاب رسانه و فرهنگ
اصحاب رسانه و بنگاه های خبری و فرهنگی می توانند گزینه ایده آلی برای مذاکره باشند چرا که آنها خود دارای رسانه و مخاطب هستند و می توانند فعالیت های شما را پوشش خبری دهند
و به اعتبار بخشی به برند آموزشی شما کمک فراوانی کنند. برگزاری دوره های مختص آنها و یا دعوت از آنها به صورت ویژه به ورکشاپ ها و مراسمات برگزار شده توسط شما می تواند در برنامه تیم اجرایی شما قرار گیرد.
آموزشگاه های همکار
قطعا این امری طبیعیست که شما به عنوان یک موسسه یا آموزشگاه نتوانید تمامی رشته ها یا ظرفیت های لازم و مورد نیاز آموزشی را در موسسه خود فرآهم نمائید
اما این نکته نباید باعث شود شما از گسترش بازار خود عقب نشینی کنید. ساده ترین کار ایجاد یک ارتباط صادقانه با همکاران خودتان است. اکنون زمان آن رسیده که رقابت را کنار بگذارید
و برای رسیدن به اهداف بزرگ تر باهم متحد شوید و برای استمرار این همکاری یک رابطه برد- برد ایجاد نمائید تا هردو طرف مایل به ادامه این مسیر باشند و منافع طرفین در آن تامین گردد.
سعی کنید از پتانسیل های موجود و ظرفیت های یکدیگر به خوبی بهره مند شوید و کمبود های خود را با این روش پوشش دهید.
همچنین این همکاری می تواند در میدانی بزرگتر و با برگزاری همایش های بزرگ و ورکشاپ های تخصصی و با حضور مخاطبین بالا به اوج خود برسد و شما را از دیگر رقبایتان جدا کند.
خدمات شبکه تخفیفی آنلاین
بسیاری از شرکت ها به صورت آنلاین و یا حتی سنتی اقدام به ایجاد یک شبکه تخفیف کرده اند. انعقاد قرارداد همکاری با آنها و حضور در این شبکه می تواند بخشی از نیاز شما به مخاطب را تامین کند
و برای شما ارزش افزوده ایجاد نماید، حداقل بهره ممکن در زمینه تبلیغات و بازاریابی است که شبکه تخفیفی برای شما به رایگان انجام خواهد داد.
اینکه کدام یک از این شبکه ها را انتخاب نمائید کاملا به خصوصیات منطقه مورد فعالیت شما بستگی خواهد داشت لذا باید به دقت و با حساسیت بالا حضور در این شبکه ها را بررسی نمائید.
شرکت در نمایشگاه های تخصصی
شرکت در نمایشگاه های تخصصی و یا مرتبط با نوع فعالیت شما از دوجنبه می تواند مهم باشد. ابتدا در ارتباط نزدیک با مخاطبان هستید و میزان تاثیر گذاری و حتی تاثیر پذیری شما از مخاطبان به شدت افزایش خواهد یافت.
می توانید از نزدیک مخاطبان را با نوع فعالیت های خود آشنا کنید و حتی با تخفیف ویژه نمایشگاهی اقدام به جذب مشتری نمائید و یا حتی نظرسنجی و نیاز سنجی انجام دهید و بیشتر خود را نسبت به نیاز های مخاطبانتان هماهنگ نمائید.
پیشنهاد می گردد در ساعات خاص اگر غرفه شما و فضای فیزیکی و امکانات شما این اجازه را می دهد، تاپ ترین و فراگیر ترین رشته های خود را به صورت ورکشاپ فشرده و کوتاه مدت در صورت امکان رایگان به منظور ایجاد آشنایی و شناخت از دوره در مخاطب و همچنین معرفی تبحر و قدرت جذب مدرسان خود در محل نمایشگاه برگزار نمائید.
و اما جنبه دوم حضور شما مربوط می شود به برندینگ شما و داشتن تاییدیه اجتماعی از نگاه مخاطبان. هرچقدر سطح برگزاری نمایشگاه بالاتر باشد نگاه مخاطب به برند شما با ارزش تر خواهد بود.
مطمئنا مخاطب زمانی که بخواهد برای آموزش به موسسه ای رجوع نماید تفاوت قائل خواهد شد بین موسسه ای که برند آن را در چندین جای مختلف از نزدیک دیده
و نسبت به آن دارای حافظه ذهنی و تصویری می باشد تا موسسه ای که فقط به تبلیغات گاه و بی گاه آن هم با طوماری از ادعا به عنوان یک انتخاب در پیش رویش قرار دارد.
نکته بسیار مهم درمورد این موضوع ارزش هزینه کردن در این بخش خواهد بود. معمولا گرفتن یک غرفه در نمایشگاه های مختلف هزینه های بالایی دارد
لذا ابتدا باید بررسی نمائید تا چه میزان شرکت در یک نمایشگاه همراستا با اهداف شما خواهد بود؟ آیا مخاطبان هدف شما نیز شرکت کنندگان در آن نمایشگاه خواهند بود؟
چگونه خواهید توانست هزینه هایی که باید انجام دهید را برگردانید؟ مثال یک نمایشگاه کتاب دانشجویی و یا نمایشگاه ها و فستیوال های مادر و کودک می تواند انتخاب خوبی برای حضور باشد.
مشارکت اجتماعی
در ساخت ارزش برند، ذهنیت مهمتر از واقعیت است و از آنجایی که برندها صرفا در اذهان مشتریان وجود دارند لذا مدیریت برند بطور کلی مدیریت اذهان است. مشارکت اجتماعی یکی از ابزارهاییست که شما می توانید بر اذهان تاثیرات مثبت برجای بگذارید.
فراموش نکنید که ما مردم ایران روحیتا افراد احساسی هستیم و بیشتر از منطق، با احساس خود تصمیم می گریم.
فرض کنید من در موسسه آموزشی خود یک صندوق کمک به بیماران سرطانی قرار داده ام و در قسمتی دیگر برند آموزشی خود را حامی کودکان اوتیسم معرفی می نمایم.
همچنین در تبلیغات خود اعلام می کنم بخشی از درآمد این آموزشگاه برای درمان کودکان سرطانی فلان موسسه هزینه می گردد. مشتریان من با استفاده از خدمات موسسه من با یک تیر دو نشان خواهند زد.
هم خدمات آموزشی مورد نیاز خود را با بهترین کیفیت دریافت خواهند کرد و هم به صورت غیر مستقیم در این اقدام خیرخواهانه شریک خواهند بود!
البته باید توجه کنید که نباید از حس نوع دوستی آدم ها سواستفاده کرد چرا که مخاطبان ما باهوش هستند و به راحتی درک می کنند که این فقط یک مانور تبلیغاتی است
و سواستفاده از این موضوع می تواند صدمات شدیدی را به برند ما وارد نماید پس اگر وارد این حوزه می شوید با قلب و احساس خود وارد شوید تا آنچه که از دل برآید لاجرم بر دل نشیند.
همچنین بخشی از ابزارهای مشارکت اجتماعی واکنش به موقع در زمان وقایع بزرگ می باشد همانند زلزله و سیل سال قبل در کشور.
لازم نیست همواره همه موضوعات را هزینه ای ببینیم به طور مثال در زمان زلزله و یا سیل منتشر کردن پیام تسلیت در شبکه های اجتماعی و همچنین تابلو اعلانات عمومی موسسه و اعلام همدردی و اقداماتی از این دست نیز کافیست،
هرچند ارسال بسته های کمک و همچنین جمع آوری هدایای مشتریان و مخاطبان موسسه و ارسال اختصاصی آنها به مناطق مصیبت زده می تواند تاثیر اقدامات را بیشتر جلوه دهد.
برگزاری کارگاه و ورکشاپ
در ابتدا به این نکته تاکید کردیم که همواره باید مسائل را از نگاه مشتری ببینیم و آنالیز کنیم تا بتوانیم به نیاز واقعی مخاطبان برسیم و با برنامه ریزی محصول و یا خدماتی مطابق با نیاز آنها ارائه دهیم.
یکی از مشکلات آموزشگاه ها و موسسات آموزشی نداشتن دوره های کوتاه مدت و کم هزینه است. به طور مثال اکثر دوره ها حداقل در 5 الی 10 جلسه و با مبالغ بالا برگزار می شوند.
یکی از راه های جذب مخاطب بیشتر برگزاری کارگاه ها و ورکشاپ های یک الی سه جلسه ای برای آشنایی بیشتر مخاطب با روش و کیفیت آموزشی موسسه می باشد.
حتی می توانید دوره های فشرده و رایگانی برنامه ریزی کنید که هدف آنها آشنا کردن مخاطب با دوره های اصلی و ایجاد انگیزه و علاقه در مخاطبان به منظور ثبت نام در آن دوره ها باشد.
جدای از بحث بالا امروزه دیگر اکثر دوره های مدیریتی و بازاریابی و حتی فنی قابلیت برگزاری کارگاه را دارند اما مهم ترین موضوع این است که چگونه از برگزاری کارگاه ها بتوانیم به تکمیل دوره های اصلی برسیم.
یکی از روش های مرسوم در موسسات این است که حضور در اولین جلسه یک دوره را برای مخاطبان رایگان در نظر می گیرند
اما پیشنهاد می شود به جای این موضوع یک کارگاه فشرده یک جلسه یا نهایتا دو جلسه ای رایگان درباره آن دوره برگزار نمائید تا مخاطب نه تنها با استاد، سبک آموزشی، مفاهیم و مهارت هایی که آموزش داده می شوند،
امکانات موسسه و … آشنا شود بلکه به صورت ویژه هدف برگذاری، علاقه مند سازی وی برای ادامه مسیر آموزشی در آن رشته باشد.
در مورد آداب برگزاری ورکشاپ ها مطلب فراوان است که نیاز به بررسی برای موسسه شما خواهد داشت اما این ابزار را فراموش نکنید و دو سویه از آن استفاده نمائید.
ابتدا برای ایجاد دوره های جذاب و کوتاه مدت به روش اجرایی و سپس برای آشنایی و علاقه مند سازی مخاطبانتان.
ثبت دوره ها در وبسایت های معتبر
همواره ابزارهای رایگانی وجود دارند که شما می توانید از آنها برای تبلیغات خود استفاده کنید. یکی از این ابزارها وب سایت هایی هستند که در زمینه دوره ها، ورکشاپ ها و کارگاه ها فعالیت می نمایند.
به طور مثال شما وقتی در سایت ایوند (Evand )ثبت نام کنید و دوره های خود را در آن ثبت نمائید به طور رایگان پنل و صفحه اختصاصی برای هر دوره ی شما در اختیارتان قرار خواهد گرفت
تا بتوانید در آن به خوبی و با استفاده از تصاویر و نوشته ها به توضیح دوره برگذاری، جذب عضو و ثبت نام اینترنتی بپردازید.
مزیت دیگر این وب سایت ها سئوی بالا آنهاست و این نکته به شما کمک می کند از سئوی آن ها استفاده کنید تا بتوانید نام موسسه خود را در سطح نتایج جستجوهای گوگل گسترش دهید.
از مزیت دیگر این وب سایت ها ارسال رایگان پیامک برای ثبت نام کنندگان در دوره هاست. با بررسی دقیق تر هر کدام از این وبسایت ها می توانید به امکانات بیشتری دست یابید و از آنها برای رونق کسب و کار خود بهره مند شوید.
با سرچ در گوگل می توانید با وب سایت های برگزاری رویداد بیشتر آشنا شوید اما به عنوان یک پیشنهاد وب سایت ایوند می تواند انتخاب هوشمندانه و همراه با صرفه اقتصادی بالا برای شما باشد.
باشگاه مشتریان
باشگاه مشتریان از گردآوردن مشتریان شما به دور هم و ثبت اطلاعات آنها در یک بانک با هدف وفادارسازی آنها تشکیل می شود.
هدف از داشتن یک باشگاه مشتریان، ارزش آفرینی برای تک تک مشتریان شماست. ارزشی که برای شما به معنای حفظ و بیشتر شدن تعداد مشتریان خواهد بود و برای آنها به معنای ارزشمند بودن و گرفتن خدمات ویژه و ممتاز.
در قسمت “تشکیل بانک اطلاعاتی مشتریان” مواردی که لازم است از مشتریان خود بدانید را فهرست کردیم و اکنون زمان آن رسیده تا از این اطلاعات بهره برداری کنیم.
ابتدا باید بر طبق این اطلاعات جامعه مشتریان خود را آنالیز کنید و طبق نتایج به دست آمده برنامه ریزی نمائید. این بار قرار است با چشمانی باز به جلو حرکت کنیم. برای مثال:
رنج سنی مشتریان شما می تواند پایه برنامه ریزی دوره های آتی موسسه شما باشد. در ماه تولد یا سالگرد ازدوراج مشتریانتان ضمن تبریک، یک پیشنهاد ویژه برایشان و یا اعضای خانواده آنها پیامک کنید.
از آنها به عنوان یک بازاریاب بهره ببرید به گونه ای که با معرفی هر فرد جدید به عنوان مثال بتوانند 10 درصد تخفیف تا سقف 40 درصد برای هر دوره آموزشی کسب نمایند.
بر پایه ی این مثال اگر فردی بتواند 6 نفر برای ثبت نام معرفی نماید 40 درصد در اولین انتخاب دوره خود و 20 درصد در دومین انتخاب دوره آموزشی خود تخفیف خواهد گرفت.
این که برنامه شما دقیقا در این حوزه به چه شکل باشد بستگی مستقیم به امکانات و پتانسیل موسسه شما دارد اما این روش که یکی از شاخه های بازاریابی دهان به دهان محسوب می گردد از جمله روش های کم هزینه و موثر در بازاریابی محسوب می شود.
در این روش شما باید ارزشی را به مشتری خود ارائه دهید که برای دستیابی به آن ارزش مشتری شما برای شما وقت و انرژی بگذارد و شما را به دیگران معرفی نماید.
شما در باشگاه مشتریان همواره باید ارتباط خود را با مشتریانتان نزدیک نگه دارید. برای این منظور می توانید باتوجه به بودجه خود اقدام نمائید.
نرم افزارهای ویژه باشگاه مشتریان امروزه در دسترس قرار دارند اما در صورتی که نمی خواهید میزان بالایی برای آن هزینه کنید می توانید یک پنل پیامکی که لازمه تبلیغات موسسه خواهد بود را تهیه نمائید
و از آن برای اطلاع رسانی دوره ها و برگزاری کلاس ها، همچنین تبریک و تسلیت در مناسبت ها، شرایط ویژه، کمپین ها و … استفاده نمائید.
اگر موسسه شما دارای وبسایت است می توانید صفحه ای ویژه برای باشگاه مشتریان ایجاد نمائید و به هر کاربر پنل ویژه کاربری ارائه نمائید که در آن پنل بتواند امتیاز ویژه همراهی دریافت نماید و از کلیه امکانات استفاده نماید.
شما در باشگاه مشتریان باید برنامه ای با نگاه بلند مدت برای مشتریان خود تدوین و اجرا نمائید. برای مثال به برنامه زیر توجه نمائید:
فراموش نکنید که باشگاه مشتریان زمانی گره کشای شما در دراز مدت خواهد بود که بتوانید مخاطبان را به فعالیت مستمر در آن ترغیب نمائید.
امروزه شبکه های اجتماعی نیز می توانند در این قسمت به عنوان یک ابزار به کمک شما بیایند و ایجاد ارتباط دوسویه میان شبکه های اجتماعی و باشگاه مشتریان می تواند رونق خوبی به هر دو بخش بخشیده و اطلاعات و عملکرد موسسه را برای مخاطبان شفاف نماید.
همه این ابزارها به وجود آمده اند تا با استفاده از آنها از مشتریان خود مشتری جدید بسازید و همواره سطح رضایتمندی را نزد ایشان در بالاترین میزان ممکنه نگه دارید.
این نکته هنرمندی شما را در استفاده از این ابزارها می طلبد که بتوانید با مشورت با افراد متخصص و همین طور ایجاد زیر ساخت های لازم، از این ابزارها حداکثر بهره مندی را به نفع موسسه یا آموزشگاه خود حاصل کنید.
اصول مشتری مداری
بر اساس تعاریف موجود، مشتری مداری عبارت است از نوعی فرهنگ سازمانی که رفتارهای لازم جهت ارزش گذاشتن به مشتریان را به بهترین شکل ممکن ایجاد مینماید.
همچنین بر اساس تعریفی دیگر مشتری مداری عبارت است از برداشت مشتریان از برآورده شدن خواسته ها و انتظارات آنها. لذا ابتدا باید بررسی کنیم مشتریان ما چه خواسته ها و نیاز هایی نسبت به موسسه ما دارند؟
حفظ احترام و حس ارزشمند بودن
اولین انتظار هر مشتری احترام است. اصولا همه ما دوست داریم که دیگران به ما احترام بگذارند و این خواسته زمانی که در جایگاه مشتری هستیم، بیشتر نیز میشود.
به کارکنان خود آموزش دهید تا در هنگام گفتگو و برقراری ارتباط با مشتریان، با نهایت ادب و احترام رفتار نموده و حتی بیش از انتظار مشتری به او احترام بگذارند.
طبیعی است که مشتریان نیز در مقابل احساس خوشایندی داشته و قدردانی خود را با وفاداری نشان خواهند داد.
فراموش نکنید تمام تالش موسسه شما برای دستیابی به همین مشتریان است!
کیفیت خدمات
برای هر مشتری کیفیت محصولات و خدمات مهمترین عامل در وفاداری و تکرار خرید از یک موسسه است. مشتری ممکن است قیمت بالاتر و یا نکات منفی دیگر را تحمل کنداما مطمئنا کیفیت پایین خدمات را تحمل نخواهد کرد.
برای نگهداری مشتریان، تاکید زیادی بر حفظ کیفیت خدمات خود داشته و در صورت عدم رضایت مشتری از کیفیت، به بهترین نحو به دنبال جبران و کسب رضایت مشتری باشید.
آراستگی محیط و کارکنان
اولین چیزی که مشتریان می بینند وضعیت ظاهری محیط موسسه و کارکنان شما است. سعی کنید محیط موسسه شما آراسته و زیبا باشد،
این حس خوبی از آرامش و اطمینان به مشتریان منتقل نموده و آنها را به حضور و ثبت نام در دوره های شما تشویق میکند.
سرعت و دقت در ارائه خدمات
یکی از انتظارات مهم مشتریان، دریافت خدمات در کوتاه ترین زمان است. بنابراین طراحی یک سیستم و گردش کاری مناسب که در آن بتوانید به دقت و سرعت به درخواست های مخاطبانتان پاسخ دهید بسیار اهمیت دارد.
کارکنان و امکانات مورد نیاز برای افزایش سرعت و دقت در ارائه خدمات را فراهم نمایید تا همواره مشتریانی راضی و خشنود داشته باشید.
این نکته در بسیاری از موسسات فراموش شده و مخاطب ممکن است برای ساده ترین امور پاسخ روشنی دریافت نمی کند و یا زمان زیادی را برای آن از دست می دهد.
مشتری مداری با قیمت مناسب
قیمت شما باید متناسب با کیفیت ارائه شده توسط شما باشد. امروز مشتریان شما به راحتی می توانند با یک تلفن و یا در شبکه های اجتماعی از قیمت دوره های آموزشی در دیگر موسسات آگاه شوند
لذا جدای از اینکه چگونه باید قیمت گذاری کنید و به چه نحو آن را ارئه دهید، این قیمت باید معقولانه و هوشمندانه انتخاب شود. همواره باید از قیمت رقبا آگاه باشید.
رضایت کارکنان
رضایت کارکنان یکی از عوامل ضروری برای رضایت مشتری است. در صورتیکه کارکنان شما از میزان حقوق و یا امکانات رفاهی خود ناراضی باشند، انگیزه خوبی نیز برای حفظ کیفیت محصولات و خدمات نخواهند داشت.
همچنین نمیتوان انتظار داشت که با روحیه ای مناسب و نهایت احترام با مشتریان برخورد نمایند. بنابراین طبیعی است که این نارضایتی به مشتریان هم منتقل خواهد شد.
آموزش مداوم کارکنان
کارکنان خود را به صورت مستمر آموزش دهید. آنها باید بدانند منبع تامین هزینه ها و درآمد و متعاقب آن پرداخت حقوق آنها همین مشتریان هستند لذا باید نهایت تلاش خود را برای جذب حداکثری رضایت آنها به کار گیرند.
نظرسنجی از مشتریان
شنیدن نظرات، انتقادات و پیشنهادات مشتریان، شما را متوجه نقاط قوت و ضعف خود نموده و به شما کمک زیادی در برنامه ریزی برای بهبود شرایط خواهد نمود.
از سوی دیگر مشتری یا از کیفیت خدمات شما راضی است و یا ناراضی، در هر دو حالت از اینکه به نظر او احترام گذاشته و از او در مورد رضایت یا عدم رضایت پیگیری مینمایید، احساس خوبی داشته و اعتماد او به شما بسیار بیشتر خواهد شد.
این کار را باید از شکل سنتی ارائه فرم و تکمیل آن خارج کرده و به صورت رندوم و پر تکرار با آنها تماس حضوری یا تلفنی برقرار نمائید.
فردی که مسئول این کار است همواره باید در دسترس مشتریان شما از طریق تمامی روش های برقراری تماس باشد تا با پیگیری مناسب و به هنگام همواره درصد رضایتمندی مشتریان را در بالاترین حد نگه دارد.
مشتریان خود را تا حد امکان بشناسید
تصور کنید با قصد خرید می خواهید به چندین مغازه سر بزنید. وارد مغازه ای می شوید که تا قبل از این فقط یکبار دیگر به آنجا مراجعه کرده اید.
به محض ورود و سالم دادن مشتری با لبخند شما را با نام فامیل خطاب قرارداده و خوش آمد گویی می کند. احساس شما چیست؟ همین احساس خوب را به مشتریانتان اهدا کنید.
لبخند بزنید!
همواره در برخورد با مشتریان خود لبخند بزنید. سعی کنید منتقل کننده آرامش باشید. با صبر به سخنان آنان گوش دهید و وسط حرف آنها نپرید.
در ضمن پاسخگویی به یک مشتری همه حواستان به او باشد و پس از اتمام سخنان وی پاسخی درخور و کامل به وی بدهید.
اگر حتی پاسخ سوالات وی را نمی دانید از او زمان بخواهید تا بررسی و به وی پاسخ دهید. فراموش نکنید لبخند می تواند معجزه کند تا مشتری شما هم در حالت پذیرنده قرار گیرد.
پیشنهاد می کنیم این مطالب رو هم ببینید::
- فکرتان را عوض کنید تا زندگیتان تغییر کند(بخش دوازدهم) فکرتان را عوض کنید _ عالی زندگی کنید تنها معیار...
- برنامه بازاریابی برای آموزشگاهها (بخش دوم) بازاریابی برای آموزشگاهها اصول برخورد با مشتری ناراضی! یک چالش...
- فکرتان را عوض کنید تا زندگیتان تغییر کند(بخش ششم) فکرتان را عوض کنید کیفیت زندگی یک شخص را عمق...
- آموزش لینک بیلدینگ(بخش دوم) تفاوت بک لینک خوب و بک لینک بد در سئو...
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.