اثر طعمه
اثر طعمه (که به آن اثر غلبه نامتقارن نیز گفته می شود) زمانی اتفاق می افتد که افراد تمایل دارند بین دو گزینه تغییر اولویت ایجاد کنند ، در صورت ارائه گزینه سوم و عدم تقارن.
در اینجا همه مواردی است که باید در مورد اثر فریبنده بدانید ، به علاوه سایر اصول و تئوری های مهم دیگری که می توانند بازاریابی شما را شارژ کنند و مردم را برای خرید محصولات یا خدمات شما تحت تأثیر قرار دهند.
اثر طعمه (اثر تسلط نامتقارن نیز نامیده می شود) یک سوگیری شناختی است که وقتی افراد گزینه اول خود را بین دو گزینه تغییر می دهند ، در صورت ارائه گزینه سوم و عدم تقارن ، رخ می دهد. به عبارت دیگر: وقتی یک انتخاب مهم سوم وجود دارد (طعمه) ، مصرف کننده احتمالاً گرانتر از دو گزینه اول را انتخاب می کند.
چگونه کسب و کارها می توانند گزینه سوم با تقارن نامتقارن ایجاد
کنند؟
یک گزینه زمانی تقارن پیدا می کند که از همه نظر نسبت به گزینه دیگر بدتر باشد. اما ، وقتی با گزینه سوم مقایسه می شود ، از برخی جهات بدتر است و از برخی موارد بهتر است.
وقتی گزینه سوم ارائه می شود ، درصد بالاتری از مصرف کنندگان گزینه غالب را انتخاب می کنند (گزینه ای که از برخی جهات بدتر است و از برخی دیگر بهتر از گزینه سوم است) نسبت به عدم وجود گزینه سوم.
گزینه سوم ، هنگامی که به طور نامتقارن تحت سلطه قرار گیرد ، به عنوان یک فریبنده عمل می کند و در درجه اول به مردم کمک می کند تا گزینه دوم (غالب) را انتخاب کنند.
این طعمه چه تاثیری بر مصرف کننده دارد؟
اثر طعمه گذاری بیش از نیاز ما در مردم برای صرف هزینه و خرید تأثیر می گذارد. وقتی یک گزینه طعمه به طور موثر ارائه می شود ، ما تمایل داریم بر اساس آنچه که به نظر می رسد بهترین انتخاب است تصمیم بگیریم و نه اینکه کدام گزینه بهترین نیازهای ما را برآورده کند. نتیجه این است که مصرف کنندگان معمولاً گزینه ای پرهزینه تر از آنچه در غیر این صورت انتخاب می کردند را انتخاب می کنند.
اثر طعمه نوعی فشار است که با ظرافت شرایط را تغییر می دهد. این کار را دستکاری یا تهدید نمی کند. این به سادگی از سوگیری شناختی در رفتار انسان استفاده می کند تا ما را به انتخاب گزینه خاصی که احتمالاً در صورت عدم وجود طعمه انتخاب نمی کردیم ، سوق دهد.
چرا طعمه روی کار تأثیر می گذارد؟
فرایند تصمیم گیری را تحت فشار قرار می دهد و اضطراب ما را از داشتن گزینه های متفاوت برای انتخاب آرام می کند.
“پارادوکس انتخاب” یکی دیگر از اصول روانشناسی است و توصیف می کند که چگونه مردم در تصمیم گیری مشکل تر می شوند و وقتی گزینه های زیادی به آنها ارائه می شود ، تحت فشار قرار می گیرند.
این اتفاق می افتد به دلیل عدم اطمینان ترجیح. در هر انتخاب خاص ، ما براساس عوامل شخصی تصمیم می گیریم. اما هرچه نسبت به این عوامل اطمینان کمتری داشته باشیم ، انتخاب ما برای ما دشوارتر می شود.
در نتیجه ، افراد هنگام انتخاب از بین محصولات فقط به چند فاکتور مانند قیمت و کمیت توجه می کنند. طعمه با دستکاری این عوامل بر این اهرم تأثیر می گذارد.
و تأثیر طعمه از یک اصل دیگر روانشناسی بهره می برد – انزجار از ضرر. مردم بیش از چیزی که ما بردن آن را دوست داریم از باختن متنفر هستند. یافتن 10 دلار در خیابان ممکن است برای مدتی خلق و خوی شما را بهبود بخشد اما از دست دادن 10 دلار ممکن است کل روز شما را خراب کند.
اما ، ما ضرر و زیان را به طور کامل تعریف نمی کنیم. ما آنها را نسبت به چیز دیگری تعریف می کنیم. و اینگونه است که طعمه می تواند به شدت بر رفتار تأثیر بگذارد. طعمه ها ، تا حدی با دستکاری نقطه مرجع ما کار می کنند. در مقایسه با طعمه ، بهترین گزینه بعدی از بعضی جهات بهتر و از بعضی موارد بدتر است. اما ، انزجار از زیان باعث می شود که هنگام تصمیم گیری بیشتر درباره مضرات آن فکر کنیم. در نتیجه ، ما تمایل به انتخاب بهترین محصول بعدی داریم ، در حالی که با فریب مقایسه می شود.
علاوه بر این ، مردم نسبت به کیفیت پایین بدتر از ما نسبت به قیمت های بالاتر عمل می کنند. طعمه های خوب برای تبلیغ چیزی طراحی شده اند که هم کیفیت بهتری دارند و هم قیمت بالاتری دارند.
اثبات علمی برای اثر طعمه
جوئل هوبر ، جان پین و کریس پوتو تحقیقی انجام دادند تا ببینند اثر فریبنده بر تصمیمات روزمره ما چگونه تأثیر می گذارد. آنها از گروهی خواستند كه دو گزینه را انتخاب كنند: یك رستوران پنج ستاره با 25 دقیقه فاصله و یك رستوران سه ستاره با 5 دقیقه فاصله. آنها می خواستند آزمایش کنند که آیا مردم کیفیت را به جای راحتی انتخاب می کنند.
در صورت ارائه دو گزینه ، افراد براساس ترجیحات شخصی خود انتخاب می كنند.
اما سپس محققان گزینه سوم را به گروه دوم افراد ارائه دادند – یک رستوران چهار ستاره که 35 دقیقه با ما فاصله دارد. در گروه دوم ، اکثر مردم گزینه پنج ستاره رستوران را انتخاب می کنند.
چرا بیشتر افراد گروه دوم گزینه 5 ستاره را انتخاب کردند؟
این رستوران چهار ستاره به طور نامتقارن تحت سلطه رستوران پنج ستاره قرار داشت. این رستوران پنج ستاره هم نزدیکتر بود و هم رتبه بالاتری داشت. صرف وجود گزینه سوم باعث شده است که رستوران پنج ستاره جذاب به نظر برسد – بالاترین امتیاز را داشت اما به رانندگی کمی دورتر نیاز داشت. اما هم رتبه بندی و هم رانندگی از گزینه سوم بهتر بود.
با فشار بیشتر آزمایش ، محققان گزینه سوم متفاوتی را به گروه دیگری ارائه دادند – یک رستوران سه ستاره که 15 دقیقه با آن فاصله داشت. بیشتر مردم به جای رستوران سه ستاره یا پنج ستاره رستوران دو ستاره را انتخاب کردند.
این اتفاق افتاد زیرا گزینه سوم (طعمه) هم دورتر بود و هم رتبه کمتری نسبت به رستوران سه ستاره اصلی داشت که 5 دقیقه با آن فاصله داشت.
مثال اشتراک اکونومیست …یکی از بهترین نمونه های اثر فریب ، صفحه اشتراک قدیمی اکونومیست بود. سه گزینه ارائه شده است: 59 دلار فقط برای وب ، 125 دلار برای چاپ و 125 دلار برای چاپ و وب.گزینه اول با 59 دلار معقول به نظر می رسید. گزینه دوم با قیمت 125 دلار گران به نظر می رسید. گزینه سوم گزینه های 1 و 2 (وب و چاپ) را با همان قیمت ارائه می دهد. وقتی این مورد با دانش آموزان مورد آزمایش قرار گرفت ، دانش آموزان صفر گزینه 2 را انتخاب کردند. بیشترین گزینه 3. وقتی گزینه دوم حذف شد ، اکثر دانشجویان گزینه 1 (فقط اشتراک آنلاین) را انتخاب کردند.
چگونه می توانید از اثر فریبنده در تجارت خود استفاده کنید؟
برای استفاده موثر از اثر فریبنده در تجارت خود ، محصول یا خدمتی را که می خواهید بفروشید انتخاب کنید. اطمینان حاصل کنید که مشتریان شما از قبل آن را دوست دارند. و مطمئن شوید که محصول یا خدمات از قبل دارای مزایای بیشتری بوده و قیمت بالاتری نسبت به سایر محصولات دارد.
سپس ، یک طعمه ایجاد کنید. هدف شما این است که گزینه سوم (طعمه) را به صورت نامتقارن تحت سلطه محصولی که انتخاب کردید قرار دهید تا جذابیت محصولی را که انتخاب کرده اید افزایش دهد. شما باید حداقل سه مورد داشته باشید (پیشنهادات بیشتر باعث فلج تصمیم گیری می شود).
طعمه را نزدیک به محصول اصلی خود قیمت گذاری کنید اما همان یا قیمت کمی پایین را انتخاب کنید. و مطمئن باشید که طعمه به اندازه کالای انتخابی شما ارزش ندارد. به این ترتیب ، کمی ارزان تر می شود اما مقدار آن به طور معنی داری پایین می آید و باعث می شود افراد گزینه گران قیمت شما را که بیشترین ارزش را دارد ، در نظر بگیرند.
چگونه می توانید از اثر فریبنده به عنوان یک مصرف کننده جلوگیری
کنید؟
اثر طعمه به دلیل منطقی بودن به خوبی کار می کند. خنثی کردن آن به عنوان یک مصرف کننده آسان نیست. اما ، چند استراتژی وجود دارد که می توانید برای کاهش تأثیر اثر طعمه استفاده کنید.
با انتخاب موارد دلخواه خود زودتر از موعد ، می توانید اثر فریب را به حداقل برسانید. تصمیم بگیرید که برای چه ویژگی هایی بیشترین ارزش را دارید. بنابراین ، اگر در حال خرید اتومبیل هستید ، تصمیم بگیرید که آیا داشتن توانایی رانندگی در اتومبیل برای شما مهمتر است یا خیر. به این ترتیب ، هنگام مقایسه مدل های مختلف از یک تولید کننده ، می توانید بر روی آن فاکتور مهم تمرکز کنید.
روش دیگر برای به حداقل رساندن اثر طعمه ، خرید فقط آنچه شما نیاز دارید است. بر روی این که چرا محصول یا خدمات را خریداری می کنید و آنچه به طور خاص نیاز دارید تمرکز کنید. خرید را برای رفع نیازهای دقیق خود انجام دهید ، نه محصول یا خدماتی که به نظر می رسد ارزش کلی بهتری را برای کسی ارائه می دهد.
سرانجام ، در صورت ارائه سه گزینه محتاط باشید. این سیگنال روشنی است که ممکن است اثر فریبنده وجود داشته باشد.
پیشنهاد می کنیم این مطالب رو هم ببینید::
- تکنیک طعمه و اثر آن در قیمت گذاری “قیمت گذاری لحظه ای سرنوشت ساز است. همه استراتژی مارکتینگ...
- اثر هاله ای (halo effect) چیست؟ اثر هاله ای یا Halo Effect مفهوم مهمی برای درک...
- روانشناسی منوی رستوران(2) روانشناسی منو در ویدئو قبلی در مورد اینکه چطوری ازطریق...
- اثر کالای مجانی اثر کالای مجانی بر رفتار افراد اثر کالای مجانی...
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.